Opozícia chce vysvetlenie rekordného dlhu

19.06.2013 Bratislava

Bratislava 19. júna (TASR) – Minister financií Peter Kažimír (Smer-SD) by mal podľa opozície prísť do parlamentu riadne vysvetliť rekordné zadlženie Slovenska a predstaviť návrhy na jeho zníženie. Šéfa rezortu financií k tomu dnes vyzvali predstavitelia Ľudovej platformy, teda opozičných strán SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd.

Dlh Slovenska prevýšil vlani úroveň 52 % hrubého domáceho produktu (HDP) a ústavný zákon o rozpočtovej zodpovednosti, takzvaná dlhová brzda, prikazuje ministrovi v takom prípade vysvetliť poslancom Národnej rady (NR) SR zadlženie krajiny a spôsob, ako ho znížiť.

"Dovoľte mi, aby sme vyzvali Smer-SD, aby zaradil tento návrh opatrení ako osobitný bod programu schôdze," konštatoval podpredseda SDKÚ-DS Ivan Štefanec na dnešnom brífingu v parlamente. Ak tak vládna strana neurobí, kluby SDKÚ-DS, KDH a Most-Híd navrhnú zaradiť tento bod pri najbližšej príležitosti počas prebiehajúcej schôdze.

"Smer narobil Slovákom ďalšie dlhy a bojí sa o tom hovoriť, chce to ututlať," skonštatoval podpredseda KDH Miloš Moravčík. Šéf rezortu financií totiž podľa neho v dnešnej rozprave k návrhu štátneho záverečného účtu za rok 2012 len spomenul list, ktorý poslal v utorok (18.6.) predsedovi parlamentu Pavlovi Paškovi (Smer-SD). "Je to výsmech, vysmial sa ľuďom," dodal opozičný poslanec. Minister podľa neho nekladie dostatočný dôraz na nárast zadlženosti, nechce si priznať chybu a opatrenia, ktoré navrhuje, sú príliš všeobecné.

Podpredseda Mosta-Híd Ivan Švejna doplnil, že za historicky najväčšie zadlženie štátu môžu dve vlády Roberta Fica (Smer-SD). Prvá, ktorá podľa neho enormne zvýšila zadlženosť a druhá, ktorá robí zlú hospodársku politiku.

Kažimír dnes dopoludnia v rozprave na pôde NR SR prečítal plénu časť listu, ktorý doručil do kancelárie predsedu parlamentu, čím si splnil svoju povinnosť. Vedenie NR SR má teraz po dohode s poslancami rozhodnúť, ako s týmto listom naloží.

V rámci odôvodnení nárastu dlhu Kažimír spomenul napríklad fakt, že hrubý dlh verejnej správy narastá od roku 2009. "V každom roku skončilo hospodárenie štátneho rozpočtu so schodkom, čo následne zvyšovalo objem dlhu krajiny," podotkol minister.

Hoci dlh v roku 2011 stúpol o 2,3 % HDP a vlani o 8,8 % HDP, tieto výsledky boli podľa Kažimíra do veľkej miery ovplyvnené externými faktormi mimo deficitu rozpočtu. "V prípade, že by v týchto rokoch nedošlo k zmenám v hotovostnej pozícii štátu a ku garanciám a príspevkom v rámci EFSF a ESM, dlh v roku 2011 by stúpol o 3,4 %, kým v roku 2012 len o 3 % HDP," argumentoval. Zároveň avizoval, že v súlade s plánom vlády postupne znižovať deficit verejných financií by sa mala úroveň dlhu postupne stabilizovať a následne začať zase klesať.
 

Vyberte región